MORGENMEDITASJON

Start med 20 minutters morgenmeditasjon, og dagen blir aldri den samme igjen.

Å meditere i 20 minutter om morgenen, er som å smøre nervesystemet med fløyet. Foto: Oda Berby

Det har sittet langt inne for meg å begynne med meditasjon. Jeg er en såpass rastløs type at det lenge har fungert mye bedre å praktisere dynamisk yoga – for så å finne roen etterpå.

Men det trenger ikke være enten eller.

Tidligere i høst var jeg på den amerikanske yogafestivalen Udaya Live i Bulgaria – og der startet vi hver dag sammen med en nydelig meditasjonslærer. Dermed ble jeg bitt av basillen.

Skal ikke skryte på meg å meditere hver eneste morgen, men de gangene jeg gjør det, blir jeg myk som smør etterpå. Noe som er bra for alle – både meg selv og mine nærmeste.

Det er mange måter å meditere på. Fysisk yoga kan oppleves som en meditasjon i bevegelse, fordi man blir så konsentrert om det man driver med at man får følelsen av å gå i ett med praksisen.

Klassisk meditasjon er for mange mer krevende, fordi man her sitter helt i ro og må hente seg tilbake til meditasjonsobjektet (feks pusten, et mantra eller sansene) hver gang tankene begynner å vandre av sted. Og det gjør de i starten hele tiden.

Er du ny til meditasjon, anbefaler jeg at du prøver å meditere på pusten din først. Det vil si at det er denne du konsentrerer deg om å følge med på.

Sånn gjør du:

Sitt med lang og rett rygg, beina i kors og lukkede øyne. Bruk gjerne en meditasjonspute for å sitte mer behagelig.

La hendene hvile der de faller naturlig ved knærne dine. Håndflatene kan vende opp og fingrene bøye seg uanstrengt opp mot taket.

Prøv å legge fra deg alt som surrer rundt i hodet ditt utenfor døra, og lande i kroppen, her og nå.

Bruk pusten som forankringspunkt, og etabler en jevn pustetakt, inn og ut gjennom nesen med lukket munn.

Tell takten på pusten, og prøv å gjøre innpust og utpust like lange. Prøv å trekke pusten dypere inn for hvert åndedrag.

Hvis du vil ha noe mer å fokusere på, kan du tenke «JEG» på innpust og «ER» på utpust. Evt alternere med «HER» og «NÅ».

Begynn med å teste dette i 5 minutter. Etterhvert som du finner roen, kan du utvide til 10, så kanskje 20 minutter når du er blitt hekta.

God morgen til deg!

Du kan også meditere med et malakjede. Da gjentar du et mantra 108 ganger mens du holder rundt en ny perle for hver gang. Foto: Oda Berby.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *