HVORDAN GJØRE DOWNWARD FACING DOG?

Øverst fra venstre: 1. For smalt steg 2. For mye heng i skuldrene. Midt på fra venstre: 1. Hælene ned tross stive hofter. 2. Overbelastning på skuldrene. Nederst fra venstre: Min anbefaling: 1. Bøyde knær pga stivhet i hofter/lår… leder til 2: At du får hælene ned med rett ryggvinje en vakker dag = Bærekraftig utvikling!

Yogastillingen Hunden som ser ned, eller Downward Facing Dog, som mange kjenner den bedre som, er komplisert.

På sanskrit heter den Adho Mukha Svanasana, og dette er selve grunnstillingen i vinyasa-yoga fordi den brukes som utgangspunkt for alle de små sekvensene vi gjør mellom hver «vinyasa».

Det er flere måter å instruere stillingen på. Noen tradisjoner er opptatt av å få hælene ned i gulvet, mens andre er mer opptatt av lengden i korsryggen og det å fordele vekten utover hele kroppen uten overbelastning noe sted. Jeg tilhører sistnevnte.

Hvorfor? Fordi mange som tvinger hælene ned i gulvet ikke har nok fleksibilitet i lår og hofter, noe som igjen fører til at skuldrene kommer ut av linje og dermed blir overbelastet. Det samme gjelder håndleddene. Les for øvrig hva jeg skriver om det grunnleggende håndgrepet Hasta Bandha her.

Så, lurer du på hvordan du egentlig skal gjøre Downward Facing Dog? Finn frem matten din og sjekk ut instruksjonsfilmene jeg har laget under her (penere bildekvalitet på første film kommer):

I den øverste filmen lærer du å komme inn i stillingen. Og du får noen cues til hvordan å jobbe deg dypere inn i kroppen når du står der.

I filmen under ser du noen typiske oppsett av hunden som kan føre til feilbelastninger. Eller ikke gi deg noe.

Husk å bruke kjernemuskelaturen din – innside lår, bekkenbunnsløftet og mage – for å løfte hoftene og fordele vekten oppover, slik at stillingen ikke bare holdes av armer og bein.

God praksis!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *