GUIDET SAVASANA

Ikke så rart at singleten med påskriften «I’m only here for the Savasana» er populær. Å ligge på ryggen og slappe av er definitivt digg. Og superbra på alle måter. Omtrent halvparten av de som deltok i kalenderen her på søndag, valgte nettopp den obligatoriske avslapningsstillingen Savasana som yogafavoritt.

Corpse pose, som den kalles på engelsk, er den ultimate avspenningen etter alle yogatimer, og øvelsen de fleste gleder seg mest til. Endelig skal vi få ligge på ryggen i 5-15 minutter uten å bruke en muskel. Selve poenget er nettopp å ligge stille og slappe helt av. Ikke så lett som man skulle tro i starten.

Savasana er utrolig nok noe man må øve på. Jeg husker de første gangene jeg prøvde selv. Da fikk jeg mark i beina og vred hodet hit og dit. Men når man først har fått teken på å slippe taket og synke som en tung sekk ned i gulvet, er det ingenting som funker mer gjenoppbyggende enn denne hvilestillingen.

Så her kommer dagens kalendergave til dere: En guidet runde Savasana. Hent matten din, kanskje en pute og et teppe, og bli med meg inn i total avspenning. Jeg anbefaler at du setter artisten Sacred Earth, og sangen deres Grounded. Du finner den på Tidal og Spotify. Dette er en av mine absolutte favoritter når man ønsker å slappe av.

Opplevelsen av en yogatime ville definitivt ikke vært den samme uten Savasana. Dette har fysiske forklaringer: Øvelsen hjelper oss til å roe ned nervesystemet helt. Vi kommer dypt inn i hvilemodus, og på denne måten hjelper vi det parasympatiske nervesystemet til å vedlikeholde alle de nødvendige normalfunksjonene i kroppen.

Fordøyelse, respirasjon og reproduksjon, er noen eksempler. «Rest & Digest» kalles dette hvilemoduset i populærvitenskapen, og det står i motsetning til stressmoduset «Fight & Flight», som styres av det sympatiske nervesystemet. Dette tar over når stressresponsen vekkes i oss, og dette skjer når sentralnervesystemet tror vi er i fare.

Stressresponsen ble utviklet i riktig gamle dager, da man plutselig risikerte å måtte løpe for livet fordi man møtte et rovdyr på veien, for eksempel. Men selv om ikke det er så mange ville dyr i gatene lenger, tror dessverre nervesystemet fremdeles at vi står i fare, og stressresponsen vekkes. Dette skyldes blant annet vår moderne livsstil og et kosthold med alkohol, sukker og kaffe.

Dronningen av restorative yoga, Judith Hanson Lasater, skriver i boken Relax & Renew at dersom vi gir kroppen en pause på 5-10 minutter hver dag, hjelper vi den til å opprettholde kroppens normalfunksjoner og resette stress. I følge henne er altså resepten på et stressfritt liv en runde med Savasana om dagen.

Namaste!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *