RESTORATIVE YOGA

Restorative yoga er avslapning satt i system. Poenget er her at vi ikke skal bruke muskulatur, men heller bygge opp støtte under kroppen slik at vi kommer inn i stillingene uten å bruke krefter. På denne måten kan vi holde dem lenger, samtidig får vi effekten av de forskjellige yogastillingene.

I yoga tenker vi at de ulike fysiske øvelsene har forskjellig effekt på psyken vår. Dette handler blant annet om nervesystemet og dens kobling til ryggraden, men også de indre organene rundt. Det er i prinsippet måten vi beveger ryggraden på som legger føringer på resten.

I restorativ yoga benytter vi oss av hjelpemidler som puter, tepper, klosser og yogabelter til å bygge opp de forskjellige stillingene, bakoverbøyer, foroverbøyer, vridninger, inversjoner og sidestrekker, slik at vi slipper å bruke muskulatur for å holde dem.

På denne måten kan vi slippe taket mens vi ligger i øvelsene.

Det er B.K.S. Iyengar vi skal takke for alle hjelpemidlene som brukes i yoga. Han utviklet disse etter eget sigende som «ingredienser i yogasalaten» sin for å gjøre stillingene tilgjengelige for folk og vekke deres nysgjerrighet.

Restorativ yoga handler mer om å være enn å gjøre. Det teore­tiske bakteppet er at det i vår mo­derne verden er altfor mye stress som gjør oss både syke og ulyk­kelige.

Store livsendringer kan åpenbart resultere i stressreaksjoner. Men også hverdags­ stresset – aka tidsklemma – den evige følelsen av å aldri ha nok tid, kan føre til stressreaksjo­ner som utålmodighet, frustrasjon, irritasjon, sinne, muskelspenninger, hodepine, søvnproblemer og dårlig fordøyelse.

Når stresset blir kronisk, bygger det seg opp i kroppen og kan resultere i sykdom. Den gode nyheten er at så lite som fem minutters avkobling hver dag kan ta deg ut av stressmodus.

Antitesen til stress er avslapning, og restorative yoga er avslapning satt i system.

Når puter, tepper og klosser bærer kroppen slik at muskulaturen og skjelettet kan slappe helt av, får nervesystemet færre beskjeder og kan roe seg ned. Samtidig smelter kroppen ned i underlaget og slipper taket i dypere spennin­ger mens du kan prøve å være helt til stede i det som skjer inne i deg.

I dagens luke av julekalenderen kan du vinne to korkblokker til å bruke i restorative yoga. For eksempel under knærne i Supta Buddha Konasana, som du ser under her.

Det er nettbutikken LumiYoga.no som har produsert og gir bort disse fine klossene, og verdien av kalendergaver er kr 558.

På Lumi Yoga sine nettsider funner du i tillegg masse bra utstyr til å gjøre restorative yoga hjemme, og trenger du mer inspirasjon til stillinger å legge deg i, finner du dette i boken min, som kan kjøpes her.

Chill out og namaste!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *