ROCKEYOGA

Før sommeren ble jeg kontaktet av en venninne som jobber i musikkbransjen. Hun fortalte at hardrockbandet Rammstein, som skulle spille på Ullevaal Stadion søndag 18/8, var ute etter en yogalærer til å holde klasse for dem før de gikk på scenen.

Bestillingen var en rolig, men dynamisk yogaklasse uten for mye esoterisk prat.

Selvfølgelig takket jeg ja til oppdraget!

Nå er ikke jeg spesielt opptatt av dette tyske bandet. Jeg kan såvidt synge med på monsterhiten deres Du Hast, bortsett fra det vet jeg lite om dem. Ikke en gang hvordan de ser ut har jeg fått med meg. Så det var litt pinlig at jeg ikke visste om de fire karene som troppet opp med mattene sine spilte i bandet eller ei. På den annen side var det kanskje litt deilig for dem at jeg ikke var blodfan.

(Det viste seg at 3 av dem gjorde det. 2 ser du på bildet under her. Den siste ville ha yogaen sin i fred og er derfor klippet bort. Kameraten deres fotograferte).

Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket da jeg hørte at beinharde Rammstein, av alle, gjør yoga. Det er lite i musikken deres som avslører dette.

Men jeg syns det er spesielt kult at et machoband som dem praktiserer på matta, for dette kan bidra til å brekke ned myten om at yoga ikke er for menn. Eller kun for myke menn da, i hvert fall.

Det fins mange rockestjerner som sverger til yoga. Mick Jagger og Sting er kanskje veteranene i klubben, mens Øystein Greni fra BigBang er den fremste ambassadøren for yoga her til lands.

Ved hjelp av stamina, drivkraft og en jevnlig yogapraksis over flere år, har Greni gjort comeback som skater etter at han måtte legge brettet på hylla takket være en kneskade i tenårene. Tidligere i høst klarte han til og med dunke inn 2. plass i NM. Namaste til deg, Øystein!

Uansett, da jeg gikk innover mot backstageområdet og den provisoriske yogasalen Rammstein hadde fått tildelt denne utsolgte søndagen på Ullevaal, hadde jeg så lyst til å vifte med yogamatte min og rope ut til alle de svartkledde, skjeggete mennene som sto og ventet på å komme inn: «Ta dere en Downward Dog i køen her a gutta, jeg skal inn å ha yoga for bandet dere digger!»

For jeg er så utrolig lei av å måtte forklare til fordomsfulle folk at «Neida, yoga er ikke bare å sitte ned og strekke ut. Yoga kan også være en fysisk krevende praksis, som bygger både styrke, konsentrasjon, fokus og utholdenhet i tillegg til fleksibiliteten. Det kan faktisk være veldig utfordrende til tider, og egner seg like bra for menn som kvinner.»

I hvert fall gjelder dette dynamiske former som Vinyasa, Ashtanga og Jivamukti – samt de mer statiske men like mentalt krevende formene Bikram og Iyengar.

Men nå skal det sies at timen jeg hadde laget til Rammstein, en relativt rolig klasse, måtte tilpasses og gjøres enda mykere. Egentlig kunne de tenke seg 50 minutter med Savasana.

Kanskje ikke så rart med tanke på det infernoet av et sceneshow de gikk opp på scenen og leverte et par timer etterpå. Så yoga er vel blitt deres måte å finne balanse i hverdagen på.

Vi har alle våre grunner til å drive med yoga, og jeg syns ingen skal dømme andre for verken hvilken skole de tilhører, måten de praktiserer på, eller hva de ønsker å oppnå når de går på matta.

Yoga er yoga og alle som gjør det får det bedre etterpå uansett, både med seg selv og sitt forhold til andre. Som Indias statsminister sa på den internasjonale yogadagen tidligere i år: «Hvis alle gjør yoga, blir verden et bedre sted».

Keep on rocking in the free world!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *